Pagina's

zondag 25 mei 2008

Naar Mozambique

Deze week hebben we een wat rustige week, ook al hebben we veel bezoek over de vloer uit allerlei landen en delen van Malawi al zijn er deze week veel Nederlanders langs gekomen wat natuurlijk erg gezellig is.

Deze week is Erwin wat meer thuis want hij geeft even geen seminars. Hij is afgelopen zaterdag nacht flink uitgeput maar voldaan uit Mocambique terug gekomen.

In Mocambique heeft hij in 7 dagen 6 seminars, 4 kinder programmas en 4 openlucht diensten gegeven samen met een oude pastor Nixon Mbandambanda, Mr. Yohane van ECOM Vocational training school en Stephan was ook een paar dagen mee. Hij heeft genoten van het echte Afrika in de traditionele dorpjes en heeft ondanks de tegenspoed die we op reis ondervonden, naar eigen zeggen de tijd van zijn leven gehad.

Op zondag 11 Mei vetrokken we enthousiast op weg naar Mocambique maar ondervonden aan d egrens al problemen omdat Stephan zijn visum voor Malawi niet bij zich had, gelukkig mochten we na wat heen en weer getelefoneer na een uur door de grens en ondervonden geen problemen aan de Mocambicaanse kant. De afstand naar ons eerste adres in Mulombo was slechts 100km vanaf de grens maar de slechte zandwegen zorgden ervoor dat we er 2 uur over deden.

In Mulombo warden we heel hartelijk ontvangen en de gemeentes daar wilden niet dat we voor het eten en dergelijke zorgden, maar wilden vanuit hun eigen magere middelen voor ons zorgen en dat deden ze heel goed.

Helaas begaven vlak na het eerste seminar onze video machine en beamer het al rokend op, waarschijnlijk omdat onze kleine benzine generator plotseling meer stroom produceerde dan nodig. Desondanks zijn we gewoon doorgegaan en was de response van de mensen erg goed, met name op de seminars mbt afrikaanse traditionele ideeen en gebruiken in het licht van de Bijbel.

De volgende middag zijn we verder gereden naar een klein stadje Mutuali, ongeveer 150km verder en na 3 en een half uur kwamen we daar aan. We hadden echter geen adres, alleen een voornaam van een pastor daar dus gingen we in geloof. In Mutuali was net ‘toevallig’ in het enige restaurantje wat er was een jonge man aanwezig die lid van ECOM was. Het kerkje bleek 3km buiten de stad te zijn op het platteland en we hadden het zonder hulp nooit kunnen vinden – God is goed!

Die avond hadden we een fijne openlucht dienst met het hele dorp. De volgende dag gingen we s’morgens vroeg voor het ontbijt al op pad want we wilden het dorp van Yohane’s grootvader bezoeken die zo’n 60km verderop in het woud lag om ook daar een dienst te houden. Helaas was de weg heel erg slecht en konden we maar heel langzaam over de met hoog gras begroeide zandweg rijden en kwamen we ook maar net door de rivieren heen.

Toen hoorden we plotseling een schrapend geluid en kwamen we abrupt tot stilstand. Er bleek een omgevallen boomstam in het gras te liggen en deze was precies onder onze bull-bar geschoten. Het lukte om terug te rijden maar na inspectie bleek een slang van de radiator te lekken en de van belt (v-snaar) gebroken. We hebben de auto toen bij het dichtbijzijnste kerkje in een dorpje geparkeerd en iemand gehuurd om hem te bewaken.

Vervolgens hebben we 7 uur door het woud (met olifanten en soms leeuwen) gelopen en een grote rivier met krokodillen moeten doorwaden, terug naar het dorp waar we verbleven. We hadden geen ontbijt gehad die morgen en ook geen eten bij ons alleen wat water dus was de tocht extra zwaar maar we danken God dat we buiten een aantal blaren er niets aan over hielden, zelf geen diarree na het drinken van groen rivier water!

Uiteindelijk hebben we 18 uur lopend, liftend en achterop trucks en in minibussen terug gereist naar Malawi om de juiste v-snaar te kopen omdat deze in Mocambique niet te krijgen was.

De volgende ochtend mochten we een auto van Wim van den Bos van stichting Oikonomos lenen en zijnw e terug gereden naar Mocambique en hebben de volgende ochtend de auto gerepareerd en tevens de weg verbeterd op een groot aantal plekken met hulp van gemeente leden.

Vervolgens zijn we door gegaan met ons programma van openlucht diensten en seminars en zijn zeer gezegend en bemoedigd terug gekeerd.