Pagina's

donderdag 9 april 2009

Vanavond hadden we onze eerste 'kerkdienst' in ons huis, namelijk een Tenebrae dienst. Dit is een dienst waarin het lijden van Christus herdacht wordt in de vorm van het lezen over zijn lijdensweg vanuit het evangelie van Markus met bijpassende liederen.

Steeds als er over een bepaald aspect van het lijden van Christus is gelezen gaat er een kaars uit, totdat bij zijn sterven de laatste kaars wordt gedoofd. Na een minuut in het donker wordt 1 kaars weer aangestoken, namelijk de kaars van de belofte, gebaseerd op het laatste deel van de Jesaja 53 profetie dat na het lijden en sterven van de verlosser hij ook weer tot leven zal komen. De belofte kijkt dus vooruit naar Pasen.

De Tenebrae dienst is een oude schotse protestantse traditie die wij erg zijn gaan waarderen. Bijzonder deze avond was dat we het vierden met drie Europese en 1 Malawiaanse niet-Christenen. We bidden dat zij door deze dienst verder zijn gaan nadenken.

Het feit dat zij overhaupt op de uitnodiging ingingen betekend dat zij wel een beetje openstaan voor het goede nieuws van het evangelie.