Pagina's

vrijdag 8 augustus 2008

Mr. Yohane

Vanmorgen kregen we het bericht dat Erwin’s collega en directeur van de ECOM Youth Workshop Mr. Yohane in de cel zat vlak in een politie buro vlak bij de luchthaven.

Erwin is vervolgens samen met Wiebe van Horssen van Burland Charitas die met zijn vrouw bij ons logeerd er naar toe gereden. Het bleek dat Yohane volkomen onwettig de nacht in de cel had moeten doorbrengen.

Hij had een aanrijding met zijn auto gehad met een onverlichte fiets om 8 uur 's avonds op een onverlichte en onverharde weg. Vervolgens ontstond ter plekke een opstootje die hem dreigden in elkaar te slaan.

Heel wat mensen zijn op deze wijze gelynched in Malawi en Yohane deed wat op dat moment het beste was en sprong in zijn gehavende auto en reed weg op zijn leven te redden. Helaas reed hij na een paar kilometer in zijn paniek tegen een rotsblok en moest te voet verder vluchten.

Uiteindelijk vond hij een veilige schuilplaats bij een plaatselijk stamhoofd.

De politie wilde echter niet Yohane toestaan om zijn verhaal op te schrijven maar wilden hem beschuldigen van het proberen te ontvluchten van de wet na een ongeluk.

We hebben de politie aangesproken op de schending van Yohane’s rechten waar ze heel boos over waren maar zij hebben hem gelukkig vrijgelaten en de eerste beschuldiging ingetrokken en hem nu alleen aangeklaagd voor onvoorzichtig rijden waarvoor hij wel een boete moet betalen maar gelukkig niet voor in de gevangenis hoeft.