Pagina's

vrijdag 11 september 2009

Gebed voor het Bangwe House of Hope

De afgelopen week zijn we heel druk bezig geweest met het zaken rondom het meisjeshuis. Tijdens een routine bezoek vorige week kwamen we er achter dat Pelikani, een meisje van 15 niet meer in het huis was. Toen we vroegen waarom ze er niet was reageerde iedereen verbaast dat we er niet van af wisten.

De meisjes en de huismoeders durfden ons echter niet te vertellen wat er gaande was en pas na aandringen hoorden we dat Pelikani door Mrs. Kanyangira uit het meisjes huis was gezet omdat ze aan de donors van Word en Deed had verteld hoe Mrs. Kanyangira ze vaak uitscheld, de financieen niet goed beheerd en iedereen die ergens over klaagt met uitzetting dreigd.

We waren hier erg geschokt over, helemaal toen we hoorden dat Pelikani zonder eten, geld of andere middelen op straat was gezet.

We hebben een zoektocht naar haar opgezet en vonden haar bij mensen uit de buurt die medelijden met haar hadden gehad. Pelikani zelf getuigde dat ze er geen moment over had getwijfeld dat God voor haar zal zorgen. Vervolgens was Pelikani bij ons in huis en confronteerden wij de situatie.

Vervolgens werden we door Mrs. Kanyangira bedreigd met allerlei dreig telefoontjes en text berichten, o.a. dat ze ons uit het land zou laten zetten.

Ook werden we naar de politie geroepen omdat Mrs. Kanyangira had beweerd dat het gebouw waar het project is gehuisvest van haar is.

Nadat we met zowel de advocaten en de immigratie dienst hadden gepraat hebben we de zaak aan het ministerie van welzijn en sociale zaken voorgelegd die vervolgens Mrs. Kanyangira flink hebben aangesproken en Pelikani terug in het huis hebben gezet.

Vervolgens vroegen zij of we met Mrs. Kanyangira om de tafel konden gaan zitten om een aantal afspraken te maken voor de toekomst. Uiteindelijk zijn we op redelijk goede voet uit elkaar gegaan en kunnen we nu zonder complicaties aan de overdracht van het huis aan de plaatselijke baptisten gemeente werken.

Al met al was het een hele moeilijke en delicate situatie, helemaal omdat Ds. Kanyangira, haar man het niet met haar eens was maar zo verzwakt door de kanker in het ziekenuis ligt dat hij de boel niet kon sussen.

We vermoeden zelf dat de stress en ernstige ziekte van Ds. Kanyangira sterk hebben bijgedragen aan het gedrag van Mrs. Kanyangira en hebben er daarom niet op gestaan dat zij haar directeurschap opgeeft ook al is eigenlijk haar man de directeur en niet zij zelf.

Erwin en Laura

[ Wilt u bidden voor de situatie in en rond het Bangwe House of Hope.
Onze penningmeester, Jefta Edelenbosch, is nu in Malawi om oa met Word and Deed te kijken hoe we verder kunnen.]