Pagina's

maandag 18 oktober 2010

Heksenkinderen?

De afgelopen week zijn drie tiener meisjes van 14, 16 en 17 in Bangwe door hun families op straat gezet nadat een voorganger de ouders had verteld dat de meisjes heksen waren en daardoor de oorzaak waren van alle armoede en problemen thuis.

De gemeenschap heeft de meisjes vervolgens in elkaar geslagen en als de politie niet had ingegrepen waren ze waarschijnlijk zwaar gewond of gedood. Andere familie leden en leden van de gemeenschap die met de meisjes begaan waren hebben ze bij het meisjeshuis gebracht maar dat is momenteel stampvol met 14 meisjes.

We hebben de meisjes daarom voorlopig in een nader schamel onderkomen moeten onder brengen. Hoewel we voorlopig eigen middelen gebruiken hebben mede-levende Christenen ook een bijdrage toegezegd waardoor we nu betere opvang kunnen gaan plannen.

We vragen uw gebed dat we de juiste bewogen en toegewijde mensen zullen vinden om hier mee te werken in Malawi en welwillendheid zullen ontmoeten bij traditionele, lokale en nationale overheden, de politie en de gemeente van Christus.

Vorig jaar hebben twee vrouwelijke leden van een lokale pinkster gemeente in dezelfde wijk hun kinderen als heksen verbrand na een 'openbaring'. Het incident deze week volgt op het incident van een paar weken geleden waarbij 4 jongeren levend zijn verbrand toen zij op aanraden van een soortgelijke voorganger (en valse profeet) zichzelf in het vuur wierpen.

Het is voor ons duidelijk dat ons verlangen een paar maanden terug om een opvanghuis te beginnen voor kinderen en jongeren die van hekserij beschuldigd worden op de juiste tijd door God was ingegeven waardoor we nu snel konden handelen.