Pagina's

dinsdag 18 september 2007

Hage preken in Chiguma

Afgelopen Zondag was ons team uitgenodigd om de Misasa, een soort hage-preken te leiden in Chiguma. Allereerst waren we wat huiverig want de vorige keer dat we in Chiguma waren voor een leiderschaps seminar hadden we een hachelijke reis en gleden we een paar keer letterlijk de dood tegemoet aan de rand van de afgronden van de hoge Tyolo waar je overheen moet.

Desalniettemin zijn we toch gegaan en hoewel de weg nog steeds heel slecht was, bleef het in elk geval droog en hadden we maar 1x een gevaarlijke situatie toen de auto de stijle berg niet verder op kon en ogeveer 100m van de top terug begon te rollen. Gelukkig kon Erwin met rem en handrem tegelijk de auto tot stil stand brengen en nadat iedereen was uitgestapt (8 in de laadbak en 4 in de auto) kwam de nu lege auto wel de berg op.

De hage preek was een interessante ervaring. We zaten met zijn allen in een welruikend bos van eucalyptus (menthol) bomen. De hele gemeente en een aantal gasten zat tussen de bomen op het gras terwijl wij onder een (te laag) afdakje zaten van gedroogd gras op een soort goedkope tuinstoelen. De hele voordienst was een krap en afslaan dienst omdat bijtmieren voortdurend onze voeten en benen belaagden. We waren daarom ook extra blij en enthousiast als er koortje waren waarbij gedanst mocht worden, dat schudde de mieren af en vertrapte ze tegelijkertijd. De preek werd heel goed ontvangen en de mensen luisterde geboeid en veel kwamen naar voren op de uitnodiging om zich radicaal tot Christus te bekeren en te breken met hekserij, amuletten en andere kwalijke praktijken.

Al met al hadden we een goede en bemoedigende tijd in dit afgelegen berggebied en net op tijd want gisteren zijn de regenbuien begonnen van het regen seizoen wat eigenlijk te vroeg is. We hopen en bidden maar dat de te vroege regens geen teken zijn van een onregelmatig seizoen waarin de regens komen en gaan en alles wat net opkomt elke keer weer verdort, met als gevolg droogte en armoede.